Een website die toegankelijk is staat als een huis

//Een website die toegankelijk is staat als een huis

Iedereen vindt het heel normaal dat openbare gebouwen en voorzieningen toegankelijk zijn. Maar hoe zit dat op online gebied? Is jouw website digitaal toegankelijk?

Nederland telt 4 miljoen mensen met een beperking. Dit varieert van visuele, auditieve en lichamelijke handicaps tot dyslexie en epilepsie. Vooral visueel en motorische gehandicapten ondervinden moeilijkheden bij het gebruik van websites en online diensten. Bijvoorbeeld doordat een website geen duidelijk kleurcontrast heeft of doordat de websitestructuur niet goed is opgebouwd.

digitale toegankelijkheid

Bron: Microsoft

Digitale toegankelijkheid is verplicht

Digitale toegankelijkheid is sinds 2008 verplicht voor (semi)overheidsorganisaties. In 2021 wordt het in Nederland voor (semi) overheidsorganisaties verplicht om hun website digitaal toegankelijk te hebben. Dit geldt ook voor intra- en extranetten en mobiele applicaties.

Voordelen digitale toegankelijkheid

Een toegankelijke website laadt sneller, verbetert de performance en vergroot je vindbaarheid en is gebruiksvriendelijk. Daarnaast past een toegankelijke website in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid van je bedrijf.

Wat zijn de webrichtlijnen?

Een toegankelijke website heeft een duidelijk kleurcontrast. De pagina’s zijn opgebouwd in de juiste structuur met een goede kop-volgorde (h1, h2 etc). Zo kan iemand die blind is met behulp van voorleessoftware de pagina doorlopen met een tabtoets. Gebruik je filmpjes op je website? Zorg er dan voor dat ze ondertiteld zijn. Zo help je iemand die doof is om ook het filmpje te kunnen lezen. Dit zijn een paar voorbeelden. Op de website van Stichting Accessibility lees je de webrichtlijnen.

Meer informatie

Meer weten over digitale toegankelijkheid en over de wet- en regelgeving? Lees alle informatie op www.digitoegankelijk.nl.

2021-07-04T11:32:34+01:00